Laatstenmd.nl

Hoe maak je thuis een goede studieplek?

Thuis studeren heeft een aantal grote voordelen ten opzichte van studeren op locatie. Je hebt minder reistijd, kan je uren zelf bepalen en bent veel flexibeler. Echter is het wel lastig om een goede plek te vinden waar je thuis kan studeren. Hieronder staan een aantal tips en ideeën vermeld hoe je jouw huis omtovert tot een fijne studieplek.

Houd het opgeruimd

Als je graag thuis aan de slag wilt met je studie, is het belangrijk om een fijne plek te vinden. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om op je slaapkamer te gaan werken. Als je dit gaat doen, zorg dan eerst dat je je kamer opruimt. Een opgeruimd bureau betekent namelijk een opgeruimd hoofd en dat is wel zo prettig als je hard wilt gaan studeren.

Goede verlichting

Een volgende tip voor een fijne studieplek is het zorgen voor goede verlichting. Onder goede verlichting wordt verstaan dat het niet te donker, maar juist ook niet te fel licht mag zijn. Als je in het donker probeert te studeren, is de kans groot dat je in slaap valt. Felle en harde tl-verlichting is ook niet gewenst, want dit is uitputtend voor je hersenen. Zorg dus voor een goede balans hierin.

It is very convenient to put this app on your phone. With this you can immediately see the weather forecast for the next few hours and you can set a storm alarm. That way you know exactly when it will rain.

Plaats een plantje

Zoals beschreven is het belangrijk dat je je kamer eerst opruimt voordat je begint met studeren. Echter hoeft je kamer niet helemaal spullen vrij te zijn, want dit geeft een kille uitstraling. Het is een goed idee om bijvoorbeeld een plantje te plaatsen op de hoek van je bureau. Dit ziet er niet alleen gezellig uit, maar is ook nog eens goed voor je productiviteit en je concentratie. Planten zorgen voor de zuivering van de lucht en dit is nodig voor een goede focus.

Aangename temperatuur

Aangezien je lang in deze kamer zult zitten, is het van belang dat je de temperatuur kan regelen. De ideale temperatuur verschilt wel per persoon. Voor de meeste mensen geldt dat het fijner is om te studeren in een iets te koude dan een iets te warme omgeving. Als je namelijk in een warme omgeving aan de slag gaat, kan het zijn dat je moe wordt en minder productief. Dit is nou juist niet wat je wilt bereiken en daarom kan je beter af en toe het raam open doen voor wat frisse koude lucht. Stel het wordt echt te koud, dan kan je altijd nog een trui over je shirt aandoen.