Laatstenmd.nl

Studeren op latere leeftijd. Doen of niet?

Als je op latere leeftijd toch het gevoel krijgt dat je nog niet klaar bent met studeren of nog verder je kennis wilt uitbreiden, dan is dat mogelijk. Je kan ervoor kiezen om op latere leeftijd nog een studie te volgen. Hieraan zitten een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen. Hieronder wordt beschreven of het aan te raden is om een studie te volgen op latere leeftijd.

Combineren met werk

Allereerst moet je er natuurlijk rekening mee houden dat het mogelijk is dat je naast je studie ook een baan hebt. Vaak is het zo dat je er tijdens je werk achterkomt dat je je kennis nog verder wilt uitbreiden en besluit om op latere leeftijd nog een studie te gaan volgen. Je zult dus je werk met je studie moeten combineren. Hiervoor is het een slim idee om je studie deeltijd te gaan doen. Er zijn veel opties in deeltijd studies en dit valt makkelijker te combineren met een baan dan voltijds studies. Meestal houdt je baas ook rekening met het feit dat je een extra studie volgt. Als je aangeeft dat je nog een deeltijd studie volgt, zal je minder ingepland worden.

Actieve leerhouding

Het allerbelangrijkst om een studie op latere leeftijd goed te volbrengen is een actieve leerhouding. Hiermee wordt bedoeld dat je echt de wil toont om te leren. Je moet dus echt zelf de studie willen volgen en wilt graag meer leren over het onderwerp. Over het algemeen hebben mensen die op latere leeftijd gaan studeren wel een actieve leerhouding, omdat ze vrijwillig ervoor kiezen om een extra studie te gaan volgen. 

Verschillen met vroeger

Als je vroeger ook al naar school bent geweest, zul je bij je studie op latere leeftijd wel verschillen ervaren. Het zal eerst even wennen zijn om weer in een klaslokaal te moeten zitten. In je klas zullen waarschijnlijk ook andere leerlingen zitten en het is mogelijk dat zij jonger zijn dan jij. Dit is niet wat je vroeger had toen je naar school ging en daarom kan dit eerst even schakelen zijn. Toch is het belangrijk dat je je plek probeert te vinden in de groep. Andere klasgenoten zullen het leeftijdsverschil niet erg vinden en vinden het juist leuk dat er een nieuw persoon in hun klas zit. Probeer je een beetje aan te passen naar de groep, maar onthoud dat je er uiteindelijk toch voor jezelf zit.