Laatstenmd.nl

Wat zijn de voordelen van thuis studeren?

Als je wilt verder studeren en toch ook wilt werken tegelijk, dan kan dit soms lastig zijn om te combineren. Een goede oplossing hiervoor is een thuisstudie. Het volgen van een thuisstudie heeft meerdere voordelen. Al deze voordelen staan hieronder beschreven en worden uitgebreider toegelicht. 

Veel flexibiliteit

Er zitten veel voordelen aan thuis studeren, maar het grootste voordeel is toch wel dat je maximale flexibiliteit ervaart. Je kan zelf je eigen uren indelen en bepalen wanneer je wilt studeren. Hierdoor is het mogelijk om naast je studie ook te werken. Zo kan je geld verdienen en studeren tegelijk. Een ander voordeel aan de flexibiliteit is dat je kan studeren op jouw moment. Als je een keer je dag niet hebt, is dit geen probleem en kan je gewoon op een later moment je studie herpakken.

Eigen werktempo

Een ander voordeel van thuis studeren is dat je het alleen doet. Het voordeel hiervan is dat je je studie op jouw niveau kan volgen en zelf het tempo kan kiezen. Oftewel, je kan je studie aan al jouw wensen laten voldoen. Een valkuil kan hierbij wel zijn dat je geen druk ervaart tijdens het studeren. Doordat niemand deadlines voor je inroostert en je er zelf verantwoordelijk voor bent, kan het zijn dat je wat meer zelfstandigheid en discipline moet tonen.

Geen reistijd

Daarnaast is een groot voordeel aan thuis studeren dat je geen reistijd hebt. Doordat je gewoon thuis je laptopje open kan klappen en kan beginnen, bespaar je op de dag flink wat tijd. Deze tijd kan je gebruiken voor andere dingen en dit is dus erg waardevol. Je kan er ook voor kiezen om je thuis studie juist op een andere plek te volgen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een restaurantje of een bibliotheek. Je kan je studie precies zo volgen als dat voor jou het fijnste is.

Voor iedereen

Ook als je op latere leeftijd nog zint hebt om verder te studeren, is een thuisstudie een erg goed idee. Als je het niet ziet zitten om weer terug te gaan in een klaslokaal, dan is het fijn dat je je studie thuis kan volgen. Aan een thuisstudie is geen maximum leeftijd verbonden en meestal is de opzet van een thuisstudie juist gericht op het feit dat je het op je eigen tempo wilt volgen. Een thuisstudie is dus geschikt voor iedereen.