Laatstenmd.nl

Een thuisstudie doen. Wat heb je daarvoor nodig?

Thuis studeren brengt een groot aantal voordelen met zich mee. Doordat je zelf kan kiezen waar je je thuisstudie volgt, heb je geen reistijd en ben je erg flexibel in wanneer je gaat werken. Je kan een thuisstudie helemaal aanpassen naar jouw wensen. Om een thuisstudie tot een goed einde te volbrengen, zijn er wel een aantal dingen nodig. Een aantal tips en benodigdheden voor het thuis volgen van je studie staat hieronder beschreven.

Discipline en motivatie

Zoals gezegd heb je bij een thuisstudie heel veel vrijheid. Je kan je eigen uren indelen, moet je eigen deadlines zetten en kan zo heel je rooster aanpassen naar jouw wensen. Dit is natuurlijk een groot voordeel, maar dit kan ook meteen je valkuil zijn. Doordat je alles zelf moet doen, wordt er veel zelfstandigheid van je gevraagd als je thuis gaat studeren. Je moet over enige discipline en motivatie beschikken om een thuisstudie goed te kunnen volbrengen.

Vrije momenten

Het grote voordeel van thuis studeren is toch wel het feit dat je zo flexibel bent. Als je nog wilt werken naast je studie en geld wilt verdienen, dan is dit mogelijk. Echter moet je er rekening mee houden dat ook je thuisstudie enige tijd gaat vereisen. Je kan ervoor kiezen om vroeg op te staan en dan te beginnen aan je studie. Als dit niet bij je past kan je er ook besluiten om juist in de avond of een ander moment van de dag aan de slag te gaan. Het is slim om een planning te maken om te kijken welk moment van de dag het beste bij jou uitkomt. Al met al moet je dus wel wat van je vrije momenten en tijd willen inzetten om je studie tot een goed einde te volbrengen.

Fijne studeerplek

Doordat je je studie niet op een school volgt, zul je geen klaslokaal tot je beschikking hebben waar je kunt gaan studeren. Hierom is het van belang dat je zelf een fijne studeerplek vindt. Dit kan bijvoorbeeld je slaapkamer zijn, maar ook een koffietentje of een bibliotheek zijn goede opties. Het is belangrijk dat je een opgeruimde plek uitzoekt, zodat dit geen chaos veroorzaakt in je hoofd. Ook is het fijn als er veel licht is op je studeerplek, om ervoor te zorgen dat je niet vermoeid raakt en lang kan doorstuderen. Als laatste is het slim om in een niet al te warme ruimte te gaan zitten. De warmte kan er namelijk voor zorgen dat je minder focus hebt en vermoeid raakt.